top of page

Орбан и даље верује у Трампов повратак

Премијер Мађарске Виктор Орбан је све упорнији и све ватренији присталица бившег председника САД-а Доналда Трампа. На такав закључак упућује и то што је ове недеље виђен како носи качкет са Трамповим именом, а фотографију је поделио и на својој званичној Фејсбук страници.



Међутим, чини се да су симпатије обостране, јер је бивши амерички председник у свом недавном говору Орбана назвао „шефом“. Трамп је одржао говор на скупу чији је домаћин била Републиканска јеврејска коалиција, у којем је похвалио мађарског премијера Виктора Орбана. Нагласио је да глобални изазови могу да реше само јаки лидери, међу које он види и Орбана.


Трамп је том приликом открио да је Орбан тражио његову подршку јер је имао за циљ да обезбеди своју одлучујућу победу на изборима и да ју је добио, што је резултирало успешним исходом. У свом говору, Трамп је цитирао мађарског премијера, сугеришући да председник Бајден треба одмах да поднесе оставку и направи место за републиканце и Трампа.


Међутим, медији су забележиви и грешку коју је Трамп начинио приликом говора одржаног у Новом Хемпширу, када је помешао лидере Турске и Мађарске. “Био сам почаствован када сам упознао једног великог човека, који се зове Виктор Орбан. Он је вероватно један од најачих лидера у свиету, а лидер је Турске!”


Орбан је и у априлу ове године јавно изразио подршку Трампу, преко Твитера, уочи његовог појављивања пред судом, као оптуженог за фалсификовање пословних докумената. Премијер Мађарске му је тада упутио речи подршке и охрабрења: „Наставите да се борите, господине председниче! Ми смо са вама."


Годину дана раније, Трамп је објавио писмо у којем је хвалио Орбана и подржавао његов поновни избор на изборима у Мађарској, у априлу 2022: „Он је урадио огроман и диван посао у заштити Мађарске, заустављању илегалне имиграције, отварању радних места и поспешивању трговине, и требало би му дозволити да то настави и на предстојећим изборима. Он је снажан лидер и поштован од свих“, написао је Трамп.


Мађарски премијер је, да подсетимо, био једини шеф владе ЕУ који је отворено подржао Доналда Трампа на изборима 2016. године. Суочен са све већим критикама, па чак и санкцијама под Обамином администрацијом због оптужби за лоше стање демократије у земљи, наводну корупцију и пријатељско расположење према Русији, Орбан је имао све разлоге да подржава промене у Вашингтону. Међутим, након Трампове победе, америчка политика према Мађарској није се променила преко ноћи. Стејт департмент је остао сумњичав према односима Будимпеште са Русијом и Кином. Осим тога, потрошња Мађарске за одбрану била је нешто изнад 1 процента БДП-а, знатно испод циља од 2 процента који Трамп жели да види од савезника из НАТО-а. Орбан стога није успео да добије позив у Белој кући током прве половине Трамповог председавања.


Приближавање Сједињених Држава и Мађарске после 2016. године омогућила су три фактора: слабији утицај сенатора Џона Мекејна у Републиканској странци, који је Орбана 2014. назвао „неофашистичким диктатором“, затим нова стратегија према европским савезницима САД-а, коју је представио помоћник секретара за европска и евроазијска питања Вес Мичел, и на крају, снажан мађарски лоби у америчком естаблишменту који води бивши конгресмен Кони Мек, републиканац са Флориде, у сарадњи са удружењем мађарске дијаспоре. Мичел, који је био у администрацији од октобра 2017. до фебруара 2019. године, тврдио је да су упорне критике од стране Обамине администрације и Стејт департмента гурнуле Мађарску у наручје Русије и Кине.


Мичел је допринео укидању програма Стејт департмента и УСАИД-а, намењених подршци демократским вредностима и грађанском друштву у Мађарској, укључујући и фонд од 700.000 долара, основан за подршку слободи медија. Такође је ублажио последице које је на америчко-мађарске односе имао закон о страним високошколским институцијама које раде у Мађарској из 2017. године, а који је протерао Сорошев Централноевропски универзитет из земље. Оваква „мекша“ политика кулминирала је Орбановом посетом Белој кући 2019. године.


Мађарска је након успостављања блиских односа са Трамповом администрацијом успела у области која је за Вашингтон и најважнија: повећала је потрошњу за одбрану и обновила споразум о војној сарадњи са Сједињеним Државама. Покренут је програм војне модернизације, којим је у међувремену већ одбачено руско наоружање и војна опрема. У том контексту, није изненађујуће то што Орбан и уочи наредних избора у САД-у подржава Трампа. За владу у Будимпешти, други Трампов мандат би значио поновно отопљавање односа са Вашингтоном, након актуелног захлађења под Бајденовом администрацијом.


bottom of page