top of page

Орбан о „суштини сукоба у Европи"

Updated: Jan 25, 2022

Суштина политичких сукоба у Европи данас је, према Виктору Орбану, „глобализација против хришћанског наслеђа, бирократија у Бриселу против националног поноса, имиграција против подршке породици и родна политика против заштите деце“.


„Мађари су у културној експанзији, без обзира на кризу“, рекао је премијер Виктор Орбан на отварању Куће мађарске музике у Будимпешти, на Дан мађарске културе. Он је истакао да Европа пролази кроз „тешка времена“, јер таласи пандемије и миграција долазе један за другим, а политичка, војна, економска и културна тежина континента опада у поређењу са остатком света.


"Док је пандемија затворила или ограничила културне институције на другим местима, култура је у Мађарској у пуном цвату“, истакао је.


Он је напоменуо да је Мађарска водећа у Европској унији, по највећем уделу државних издвајања за културу, додајући да се Мађари идентификују као „културна нација“. Орбан је рекао да се Мађари „могу осећати као код куће" у згради јапанског архитекте Соуа Фуџимота. Додао је да се зграда „не намеће околини“ у будимпештанском градском парку, већ се „органски уклапа и усклађује са њим".


Премијер је рекао да став опозиционих политичара против пројекта "Лигет Будимпешта", који има за циљ санацију градског парка у престоници, неће бити заборављен. Није случајно, додао је, што је „градоначелник данас имао друге обавезе”. Рекао је да је лево крило „бранило нешто што је дотрајало, док се супротстављало нечему што је лепо, светске класе и инспиративно“.


Орбан је рекао да ће се одупрети "искушењу политичке освете" на Дан мађарске културе, али је додао да ћемо се "о њима побринути у априлу", мислећи на предстојеће опште изборе. Признао је да је пројекат "Лигет" половично завршен и рекао да би "бирачи могли да окончају дебату о том пројекту у априлу".


Рекао је да је суштина политичких сукоба у Европи данас „глобализација против хришћанског наслеђа, бирократија у Бриселу против националног поноса, имиграција против подршке породици и родна политика против заштите деце“. Сукоб, како је рекао, није између Запада и Истока, већ између Запада и Запада, и представља претњу културним отуђењем.


„Желимо да задржимо Европу као целину и морамо да учинимо нешто против културног отуђења“, додао је Орбан.

bottom of page