top of page

Пета Орбанова влада положила заклетву

Мађарској је потребна снажна, одговорна влада која уједињује земљу, рекао је премијер Виктор Орбан у парламенту, уочи церемоније полагања заклетве своје пете владе. Влада ће морати да очува и ојача физичку, материјалну и културну безбедност Мађарске и Карпатског басена, подржи мађарске породице, подстакне предузећа и одржи привреду на путу раста, рекао је Орбан.



Ниједна влада од 1990. године није добила тако велико поверење као ова влада, рекао је премијер и нагласио да ће њени чланови морати да „оправдају ово поверење које је делом заслужено, а делом унапред дато“.


„То ће бити посебно оптерећујуће, јер смо једва оставили иза себе пандемију корона вируса, имамо рат у комшилуку, а из Брисела не можемо очекивати помоћ. Снажан мандат и неизвесна будућност повећали су одговорност владе. Ово је деценија опасности, неизвесности и ратова, која је до сада донела поплаву избеглица, невиђени раст цена енергије и горива и инфлацију. У међувремену, највећа геополитичка реорганизација 21. века се назире, заједно са глобалном кризом у области енергетике и хране. Дестабилизација рањивих земаља са великим бројем становника може донети друге таласе миграција и тако све веће изазове за богатији део света, укључујући Мађарску“, рекао је он.


У целој овој ситуацији, ЕУ показује кашњења, конфузне идеологије и ирационалне одлуке, рекао је он и закључио да у таквим временима, Мађарска не може себи да приушти неодговорност, поделе и слабост. Потом је представио чланове своје нове владе.


bottom of page