top of page

Подршка климатском пакету ЕУ

Климатски пакет о којем су се договорили министри животне средине Европске уније поклапа се са интересима Мађарске, јер осигурава да се владина горња граница рачуна за енергију може одржати на дуге стазе и да домаћа индустрија остане конкурентна, каже Атила Штајнер, државни секретар за енергетику и климатску политику.



Пакет од пет ставки укључује мере за постизање климатских циљева до 2030. године, рекао је Штајнер и додао да ће ЕУ остати на путу смањења емисије ЦО2 за 55 одсто у односу на ниво из 1990. године, док је Мађарска до 2020. смањила своје емисије за 34 одсто.


Он је рекао да ће због иницијативе Мађарске, програм ЕУ у овој области бити трансформисан увођењем аутоматских механизама за заштиту, када цене квота постану превисоке. Такође, проширење програма за трговину емисијама почеће 2027. године, годину дана касније него што је планирано, у светлу рата у Украјини, рекао је Штајнер.


Мађарско смањење фонда од 59 милијарди евра биће изнад просека и износиће скоро 1.000 милијарди форинти додатних ресурса између 2027. и 2032. године. Овај новац се може користити за неутралисање ефеката система трговања квотама и за развој програма у оквиру енергетске транзиције, додао је Штајнер.

bottom of page