top of page

Приступање Украјине може угрозити егзистенцију ЕУ

Улазак Украјине у Европску унију угрозио би егзистенцију произвођача из других земаља чланица, јер европски фармери не могу да се такмиче са украјинским фармама од по више стотина хиљада хектара, које су у власништву западних капиталиста и послују према далеко блажим прописима, рекао је мађарски министар пољопривреде. у Бриселу.



Након састанка са својим колегама из ЕУ, Иштван Нађ је рекао да је за жаљење то што Европска комисија није проценила утицај могућег уласка Украјине у ЕУ, додајући да ће Кијев бити на путу да добије 30 одсто средстава из заједничких пољопривредних фондова и да ће друге земље чланице због тога добити мање субвенција.


Нађ је рекао да су утицаји могућег уласка Украјине сада „опипљиви“ за пољопривреднике у суседним земљама, јер су „трговинске препреке уклоњене и Украјина је постала део унутрашњег тржишта“. Повећани увоз из Украјине довео је до потешкоћа, рекао је он, и додао да "чланице ЕУ које се граниче са Украјином нису могле да се ослоне на помоћ Европске комисије“.


Забрана увоза украјинских производа из ЕУ уклоњена је у време жетве, што „указује на потпуну неспособност“, додао је он. Министар је рекао да ЕК прети Мађарској, Пољској и Словачкој процедурама за кршење њихових мера уведених као одговор на укидање забране увоза од стране ЕУ, додајући да је Мађарска добила обавештење о предстојећој процедури.


Што се тиче састанка, Нађ је рекао да се учесници не слажу око предлога Комисије о новим ГМО технологијама и указао на став мађарске владе да је потребно више времена за право решење, јер „ништа не сме да угрози безбедност хране“. Одлуке које се тичу оваквих технологија, као и одређивање које врсте усева треба да се производе и дистрибуирају, представљају „питање националног суверенитета“, рекао је министар и додао да „потрошачи имају право да знају шта купују и шта једу“.


Када је реч о предлогу за смањење пестицида, Нађ је рекао да би "обавезна смањења уведена по принципу косилице, као и забране које утичу на друга осетљива подручја" озбиљно угрозили безбедност хране у Европи. Предлог је, како је рекао, "неодговоран и неприхватљив".


„Није неопходно правити нова правила за циљеве који се могу остварити према ефективним прописима и кроз постојећу праксу. Пољопривреду треба препустити европским пољопривредницима", рекао је он и додао да су његове колеге подржале предлог о прецизном означавању порекла производа од меда на теглама.


„Купцима ће бити лакше да пронађу висококвалитетне производе мађарског меда и подржаће не само мађарске пчеларе, већ и очување биодиверзитета. Навођење порекла производа такође ће помоћи акцији против меда сумњивог порекла увезеног из трећих земаља“, додао је он.

bottom of page