top of page

Путин и Орбан разговарали у Пекингу

Руски председник Владимир Путин рекао је да, иако се његови ставови често разликују од ставова мађарског премијера Виктора Орбана, они и даље могу конструктивно да разговарају и пронађу решења за различите проблеме.



Говорећи о мађарском премијеру, руски лидер је истакао да је Орбан „један од ретких европских политичара који могу да бране интересе своје земље”, чинећи то „упорно, доследно и тактично”.


„Наши ставови се често разликују, штавише, често имамо апсолутно различите ставове, али то није препрека у нашим дискусијама док покушавамо да пронађемо решења за неке проблеме”, рекао је Путин у интервјуу за телевизијски канал „Русија-24”, преноси ТАСС.


Орбан је разговарао у уторак са Путином у Пекингу, потврдио је Берталан Хаваши, премијеров шеф за штампу. "Двојица лидера разговарала су о мађарско-руској сарадњи у областима снабдевања гасом и нафтом и нуклеарне енергије. Премијер је захвалио руским компанијама Росатом и Гаспром на партнерству и испуњавању уговорних обавеза. Током састанка, Орбан је истакао важност мира. За цео континент, укључујући Мађарску, кључно је да избеглички токови, санкције и оружане борбе престану, нагласио је Орбан", рекао је Хаваши.


„Било је и раније тешких састанака, али никада овако тешког. Никада нисмо били у тако тешкој ситуацији. Мађарска никада није желела конфронтацију са Русијом, управо супротно. Циљ Мађарске је увек био да гради и шири узајамно корисне односе и успели смо у томе“, истакао је Орбан,


„Иако су у данашњим геополитичким околностима могућности за одржавање и проширење односа веома ограничене, радује што можемо да задржимо и проширимо наше партнерство са неким европским земљама. Једна од тих земаља је Мађарска“, наводи се у извештају Владимира Путина.


Орбан је изјавио да Мађарска чини све да сачува билатералне односе и заинтересована је да се економска сарадња настави што је дуже могуће, док је руски председник је истакао да је трговинска размена две земље опала за 35 одсто у првих седам месеци ове године и предложио да се размисли како да се тај тренд преокрене.



bottom of page