top of page

Разговори државних секретара Мађарске и Северне Македоније

Мађарска je уверена да је место Западног Балкана у Европској унији, изјавио је Барна Пал Жигмонд, државни секретар Mинистарства за европске послове после састанка са државним секретаром Mинистарства спољних послова Северне Македоније Филипом Тошевским.



Жигмонд је на Фејсбуку preneo да му је Тошевски рекао да је важно да се Северној Македонији пружи шанса током мађарског председавања ЕУ да представи кораке које је предузела у интересу интеграције.


Мађарска је посвећена питању европских интеграција региона и види земље Западног Балкана као кључне партнере, који активно подржавају њихов процес придруживања, рекао је Жигмонд и додао да је влада уверена да ће интеграција региона учинити ЕУ јачом и повећати њену конкурентност.


Додао је да су он и Тошевски такође разговарали о важности да Македонци виде да је чланство у ЕУ добра ствар и да блок нуди праву перспективу и прилику за чланство. Жигмонд је рекао да Мађарска и Северна Македонија деле веома сличне ставове о миграцијама, додајући да је циљ да на територијама њихових земаља не буде илегалних миграната.


Двојица званичника су такође размотрила делове новог пакета Европске комисије о проширењу ЕУ који се односе на Северну Македонију. Жигмонд је рекао да је пружио уверавања Тошевском да ће Мађарска учинити све што може да унапреди интеграцију земаља које предузимају значајне кораке у интересу свог приступања ЕУ.

bottom of page