top of page

Савићи жртве политичке уцене?

Русвурм је најпознатија будимска посластичарница, основана 1827. године. Први пут је отворила своја врата за посетиоце те године и успела да преживи борбу за независност 1848, као и два светска рата. Током приватизације 1990. године, локал је доспео у руке странаца, али је породица Самош успела да га изнајми и на крају откупи. Од тада до данас, власник је Миклош Самош, потомак Сентандрејца Младена Савића (касније Маћаш Самош), оснивача светски познатог бренда марципана "Самош".



Према писању Индекса, Миклош Самош је добио понуду од Марте В. Насаљи (Naszályi V. Márta) из политичке странле Парбесед (Párbeszéd), која је тражила финансијску подршку у политичкој кампањи, за место начелника првог будимпештанског кварта. У замену за подршку, Русвурм би добио њену "заштиту", а она би подразумевала врсту уговора која ће "трајно онемогућити затварање локала".


„На ово сам јој рекао да је мени довољно ако власт поштује законе и имовинска права“, прокоментарисао је Миклош Самош, преноси Индекс. Он је такође истакао да је, по његовом мишљењу, само давање такве понуде већ противзаконито.


Иако се није разговарало о конкретној суми, на основу контекста, он је претпоставио да ће бити потребно отприлике 20 до 30 милиона форинти да би се ова врста "заштите" реализовала. Шест месеци након што је победила на изборима, нова начелница кварта се, пише портал, поново састала са Миклошем Самошем, како би још једном разговарали о понуди.


На новинарско питање о овој понуди, Марта В. Насаљи је негирала да је тражила и добила финансијску подршку за своју кампању од Миклоша Самоша. Такође је истакла да ће то бити видљиво и на њеном јавном налогу, током кампање. Општина Будавар је одговорила да извршни поступак који је у току није резултат одбијања такве понуде, већ кулминација текућег правног спора између општине и фирме "Русвурм ДОО". Разлог за правни спор је, наводно, одбијање Микоша Самоша да врати изнајмљени простор након раскида уговора о закупу.


Због "неспремности фирме 'Русвурм' да врати простор или плати закупнину одређену за тај објекат", општина је покренула поступак извршења. Овај извршни поступак је прилично интересантан по томе што раније није био део спора између две стране, па се његово покретање може тумачити и као одговор општине на актуелну ситуацију.


Као резултат спорења, врата посластичарнице ће, вероватно, заувек бити затворена, јер просторије морају бити напуштене до 4. децембра, према налогу за извршење који је примио Миклош Самош. Процедура извршења на лицу места подразумева промену брава и спречавање да посластичарница настави са радом. Слична ситуација је и са Самошевом посластичарницом "Корона", која је такође његово власништво.

bottom of page