top of page

Салаи: Посвећени смо чланству у НАТО-у

„НАТО се састоји од националних оружаних снага, стога свака држава чланица треба да развија своју војску. Мађарска, која је посвећена чланству у НАТО-у, то и чини“, нагласио је министар одбране Криштоф Салаи-Бобровницки у Бриселу, након састанка министара одбране земаља чланица западне војне алијансе.



Он је рекао да "све већи број земаља чланица планира да испуни захтев НАТО-а да потроши најмање два одсто свог бруто домаћег производа (БДП) на одбрану". Министар је истакао да Мађарска испуњава овај услов од 2023. године. То не само да је донело признање одбрамбеном савезу, већ и гарантује да је влада посвећена безбедности мађарског народа и испуњавању захтева НАТО-а, рекао је.


Он је нагласио да је састанак у Бриселу још једном указао на потребу да државе чланице знатно више улажу у своју безбедност. Кључни задатак министарског састанка био је разматрање и припрема дневног реда за јулски састанак шефова држава и влада у Вашингтону, којим ће бити обележена и 75. годишњица НАТО-а. Међу њима је приоритет финализација планова за даље јачање снаге и ефикасности савезничке колективне одбране. објаснио је министар.


На састанку је, како је рекао, истакнута и потреба за проширењем одбрамбених индустријских капацитета, у чему предњачи и Мађарска, која је већ почела да гради своју одбрамбену индустријску базу пре рата у Украјини. Он је истакао да је за Мађарску од највеће важности да испуни обавезе које је преузела у оквиру НАТО-а, било у погледу развоја способности, оперативних доприноса или финансијских обавеза.


„Морамо да наставимо са модернизацијом мађарских одбрамбених снага, а као држава чланица на источном крилу алијансе, морамо да одиграмо значајну улогу у јачању одбрамбених способности НАТО-а. Мађарска ће дати приоритет даљем јачању мултинационалног дивизијског центра НАТО штаба у Секешфехервару, у партнерству са двема суседним земљама, Хрватском и Словачком", рекао је Криштоф Салаи-Бобровницки.


Он је такође рекао да је на састанку Савета НАТО-Украјина, украјински министар одбране обавестио Савет о ситуацији у Украјини и да су у том контексту савезници размотрили подршку пружену тој земљи. Огромна већина држава чланица и даље позива на наставак борби и испоруке оружја, рекао је он. У том контексту, поручио је да је став Мађарске остаје непромењен: „Неће испоручивати оружје и инсистира да само прекид ватре и мировни преговори што пре могу да окончају рат.

bottom of page