top of page

Сијарто: Где је извештај о утрошку досадашње помоћи за Украјину

Влада у Будимпешти и даље одбацује план Брисела за финансирање испорука оружја Украјини и то ће чинити све док не буде гарантовано да Украјина „никада више неће ставити неку мађарску компанију на своју црну листу и етикетирати је као спонзора рата”, рекао је у Бриселу министар спољних послова Петер Сијарто.



Према саопштењу министарства, Сијарто је на конференцији за новинаре у паузи састанка министара спољних послова ЕУ рекао да је постојао огроман притисак на Мађарску да пристане на још 500 милиона евра од Европског мировног фонда за испоруку оружја у Украјину.


„Неки су мађарски став назвали неправедним, други су рекли да је скандалозан, али сам замолио своје колеге из ЕУ да не обмањују јавност. Ово није подршка Украјини. Ових 500 милиона евра помогло би државама чланицама, које су одлучиле да тамо испоручују оружје као суверене земље, да поврате део цене тог оружја“, рекао је он.


Мађарска, како је истакао, неће допринети плаћању 1.500 милиона евра све док украјинска агенција за борбу против корупције не гарантује да мађарске компаније неће доспети на листу спонзора рата на основу лажних и понекад смешних оптужби“, рекао је он.


Што се тиче кандидатуре Украјине за ЕУ, Сијарто је рекао да је та земља „веома далеко од испуњења захтева, па чак и од било каквог напретка“. По питању мањинских права као приоритета у ЕУ, Украјина је назадовала, рекао је он.


„Имали смо извештаје да је украјинско Министарство образовања наложило школама да наставници и ученици треба да користе службени језик, украјински, чак и током распуста. Наша Влада не види разлог за унапређење кандидатуре Украјине. Осим тога, Европска унија треба да омогући мир трећим земљама, уместо да увози рат у блок“, рекао је он.


Сијарто је истакао да очекује све већи притисак по том питању. „Мислим да је са украјинске стране посебно цинично то што очигледно и не покушавају да реше питања која су нам важна. Они очекују да ће Мађари поклекнути под све већим притиском. ЕУ би требало да процени неуспех своје политике и штету изазвану санкцијама, уместо усвајања 12. пакета санкција", каже он.


Сијарто је рекао да је министарском састанку ЕУ чланица у понедељак присуствовао и његов украјински колега путем видео линка, како би тражио већу подршку за оружану борбу. Став Мађарске је да је време да се ЕУ суочи са исходом својих политичких одлука о Украјини, рекао је Сијарто, наводи се у саопштењу министарства.


ЕУ, рекао је он, треба да процени у којој мери је њена политика постигла своје предвиђене циљеве, као и њихов утицај на блок и његове спољне односе, земље чланице, Русију и Украјину. „Када бисмо погледали на шта је до сада потрошена ова огромна финансијска подршка од више од 80 милијарди евра, видели бисмо да се само за мали део циљева ових одлука може рећи да је био успешан. Чињеница је да су санкције, у најмању руку, погодиле европску економију у ноге. Такође је постало јасно да се овај рат не може решити на бојном пољу, јер тамо има само жртава и разарања. Такође је јасно да су наде у продоран успех украјинске контраофанзиве до данас постале илузија", сматра мађарски шеф дипломатије.


Он каже да ће ЕУ ове недеље изнети предлог о свом 12. пакету санкција. „Мислим да је потпуно фер питати се како можемо да имамо смислену дебату о 12. пакету санкција када није било никакве свеобухватне анализе учинка првих 11 пакета. Брисел и одређене земље чланице нису спремне да се суоче са штетом коју су санкције нанеле европској економији и оне нису испуниле своју сврху. Нису успеле да остваре своје главне циљеве - да баце руску економију на колена и донесу мир. Такође, не видимо могућност за смислену дебату о трансферу десетина милијарди евра Украјини када ЕУ и њене земље чланице нису добиле било какав извештај о томе како је потрошено до сада одобрених 80 милијарди евра“, додао је он.

bottom of page