top of page

Сијарто: ЕУ може да изгуби Западни Балкан

Ако Европска унија не предузме правовремене кораке у погледу свог проширења, могла би да изгуби Западни Балкан, слично Уједињеном Краљевству, рекао је министар спољних послова Петер Сијарто на маргинама министарског састанка у Луксембургу.


"Проширење је једн од најважнијих циљева ЕУ политике. Заједница ће водити политику супротну сопственим интересима ако не успе да убрза преговоре о придруживању са Србијом и Црном Гором и ако одложи почетак преговора са Северном Македонијом и Албанијом", рекао је Сијарто.


Он је додао да је у току "надметање за интеграцију Балкана и остваривање утицаја у региону" и изнео уверење да "иако ЕУ има највише шанси за победу, пошто су све земље у региону изабрале европски пут, трансатлантски правац региона се не сме узимати здраво за готово“.


Западни Балкан је потребан ЕУ више него што је њему потребна ЕУ, упозорио је Сијарто, додајући да би „губитак тог региона могао бити реалан сценарио за ЕУ ​​у случају дугог чекања и ћорсокака“.


„ЕУ се мора проширити новим чланицама и интензивирати економску и трговинску сарадњу са тим државама. За три земље у региону које су недавно испуниле критеријуме за улазак у НАТО нема разлога за одлагање, када је реч о ЕУ”, рекао је он.


Министар је истакао да Србију и Црну Гору треба брзо интегрисати и започети преговоре са Албанијом и Северном Македонијом: „Ако то не учини, ЕУ ће се не само одрећи реалног успеха, већ може ризиковати нестабилност и безбедносне проблеме у свом суседству, уместо мира и економске сарадње“, додао је он.

bottom of page