top of page

Сијарто: ЕУ ће финансирати рат наредне четири године

Став Брисела о Украјини остаје проратни, са пакетом помоћи Европске комисије Кијеву од 20 милијарди евра за наредне четири године, који садржи „све о рату, али ништа о томе како постићи мир”, рекао је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.



Обраћајући се новинарима после састанка Савета за спољне послове ЕУ у Луксембургу, Сијарто је навео да су министри спољних послова чланица блока разговарали о предлогу безбедносних гаранција за Украјину, који садржи поменути пакет испоруке оружја, као и план слања мисије војне обуке у ту земљу, пренео је МТИ.


Предлог се такође дотиче развоја европске одбрамбене индустрије, а неки се залажу за улагања у војну индустрију и у Украјини, рекао је Сијарто и додао да се друге кључне компоненте плана тичу реконструкције Украјине и даљих санкција Русији. Према његовим речима, Брисел очекује да ће се рат у Украјини потрајати и у наредне четири године, о чему сведочи издвајање пет милијарди евра годишње за додатне испоруке оружја.


„Ако не очекујемо да ће се рат наставити у наредне четири године, зашто бисмо онда морали да трошимо оволико на испоруку оружја Украјини у том периоду”, запитао је мађарски шеф дипломатије.


Европа је, нагласио је он, наставила да пати од „ратне психозе” и није била вољна ни да разговара о могућности мира.

bottom of page