top of page

Сијарто: Мађарска не види енергију као идеолошко питање

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто био је гост у политичком програму France24’s Talking Europe, где је говарао о рату у Украјини, енергетској кризи и фондовима ЕУ.



Министар је рекао да је Мађарска већ пропустила преко својих граница више од милион избеглица из Украјине, док се истовремено бори са наглом инфлацијом и плаћа 19 милијарди евра за увоз енергије, у поређењу са прошлогодишњих 7 милијарди евра. Он је навео да Мађарска стоји иза територијалног интегритета и суверенитета Украјине, додајући да је потребан мир уместо још једног пакета санкција.


Упитан да ли ће Мађарска ставити вето на девети пакет санкција, који ће бити уведен истовремено са рестрикцијама руске нафте, Сијарто је рекао да ниједан предлог још није на столу. Он је навео да се о енергетском питању у Мађарској одувек мислило као о физичком питању, које нема никакве везе са идеолошким или политичким приступом. То што са Русијом сарађујемо на енергетским питањима није из политичког укуса или забаве, већ због инфраструктуре у региону.


Он је подсетио и да је Мађарска купац број један ЛНГ-а из Хрватске, одакле увози што је могуће више енергената.


"Цела слика у региону могла је да се промени да нас нису изневериле америчка и аустријска компанија. Постоји велико гасно поље испод Црног мора код Румуније, где су једна америчка и аустријска компанија стекле права на експлоатацију. Седам година смо били навођени да верујемо да ће то учинити. Са њима смо потписали уговор за три милијарде кубних метара годишње, а требало је да почну са снабдевањем 1. јануара следеће године. Али, они су објавили да им то финансијски не одговара и након тога су се повукли. Тако смо и даље зависни од руског гаса“, рекао је Сијарто.


Он је то нагласио да је Мађарска учинила све што је могла у последњој деценији да модернизује енергетски систем земље, а сада повећава капацитете нуклеарне енергије.


У интервјуу, репортер је такође подсетио да је тренутно у игри око 13 милијарди евра средстава за Мађарску, које ће Брисел блокирати док не види напредак у питањима владавине права у Мађарској.


„Ово није први пут да смо у оваквој ситуацији са Бриселом“, рекао је министар и додао да је сада процедура владавине права заснована на политици, а не на праву. Он је рекао и да је у Мађарској потребних 17 нацрта мера скоро спремно за усвајање у парламенту, а ако их парламент одобри, лопта ће бити на терену Европске комисије.


Новинар је подсетио да неке земље, попут Холандије, Белгије, Луксембурга, кажу да је неопходан дугорочан систем како би се осигурало да не дође до назадовања након споразума. О увођењу могућег дугорочног механизма, Сијарто је рекао да је то „огромно и срамотно непоштовање ових земаља према мађарском народу само зато што Мађарска има десничарску, конзервативну, патриотску, демохришћанску владу".

bottom of page