top of page

Сијарто: Нас критикују због Русије, a од ње купују уранијум

Амерички амбасадор у Будимпешти већ дуже време, због својих критика стања демократије у Мађарској и подршке опозицији, изазива подозрење код мађарских власти и у њима блиским медијима. Овога пута, разлог за њихову изненађеност биле су консултације са НАТО партнерима, које је Дејвид Пресман организовао у својој амбасади.



Мађарски шеф дипломатије Петер Сијарто изразио је чуђење због тога што је амерички амбасадор у Будимпешти Дејвид Пресман сазвао састанак својих колега из замаља чланица НАТО-а, акредитованих у главном граду Мађарске и што је повод тог скупа била „забринутост неких чланица алијансе због продубљивања односа Мађарске са Русијом“.


„Можемо само искрено да се надамо да је амбасадор искористио ову прилику и дао потпуне информације својим колегама, амбасадорима из НАТО земаља, о томе како је дошло до трансакције у којој су САД купиле од Русије 416 тона уранијума, у првој половини ове године“, рекао је министар.


Он је напоменуо да је то скоро два и по пута више него прошле године и да је реч о количини већој од свих досадашњих, у протеклих 18 година.

bottom of page