top of page

Сијарто о потреби сарадње са Истоком

Један од најважнијих задатака наредних година биће изградња сигурних транзитних рута између Азије и Европе, а то је немогуће без централне Азије, рекао је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто у четвртак у Бакуу.



Говорећи у оквиру промоције специјалног програма Уједињених нација за економије централне Азије (СПЕЦА), Петер Сијарто је рекао да су економски и безбедносни изазови са којима се Европа суочава због ратова и пада конкурентности „требали да усмере ЕУ назад, ка здравом разуму“. Уместо тога, дебате су постале политизоване и идеолошке, претећи усмеравањем европске политике ка стварању блокова у свету, рекао је он.


Сијарто је приметио да „избегавање ризика добија на замаху у Европи", истакавши да то има за циљ да раздвоји европску и кинеску економију. Мађарска влада види сарадњу између Истока и Запада као велику прилику, а не као опасност, додао је он.


"Прекидање веза са Русијом допринело је урушавању модела раста који је до сада праћен у Европи. Сличне акције са Кином биле би еквивалентне удару у стомак за европску економију. Средња Европа верује у цивилизовану сарадњу између Истока и Запада, а централна Азија може бити важан мост у томе. Мађарска је изашла ојачана из кризе протеклих година јер се њена влада фокусирала на отварање радних места и подршку инвестицијама и зато што је постала место сусрета источних и западних инвестиција. Кина је примарни извор мађарског увоза и главни циљ улагања те земље у централну Европу. У међувремену, европска аутомобилска индустрија постала је зависна од кинеских добављача. Кина је такође претекла Европу као други највећи учесник у светском БДП-у. С обзиром на то, шта има више смисла: да се изолујемо од тако брзо растуће економије или да се повежемо са њом? Мађарска је спремна да допринесе развоју централноазијске инфраструктуре, дигитализације и управљања водама", рекао је он.


Сијарто сматра да би регион могао да постане „златни рудник“ у погледу енергетске безбедности. Мађарска увози 10 одсто својих потреба за сировом нафтом из Казахстана, ускоро би могле да почну и испоруке природног гаса, а постоји велики потенцијал и у зеленој енергији, додао је он.


„Јачање централне Европе и сарадње између централноазијских држава је стога прави европски интерес“, закључио је мађарски министар.

bottom of page