top of page

Сијарто: Последице могу бити непредвидиве

Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто изјавио је да међународна заједница удруженим напорима може да спречи ескалацију сукоба на Блиском истоку.„Не треба заборавити да је актуелни сукоб почео заиста бруталним терористичким нападом пре месец и по дана”, рекао је он на неформалној седници Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку, преноси агенција МТИ.


Истакао је да је спречавање понављања „таквог гнусног напада” у интересу, не само Израела, већ и целог света. Сијаро је позвао на хитно и безусловно ослобађање пет мађарских држављана које палестинска милитантна група Хамас држи као таоце.

Шеф мађарске дипломатије је нагласио да је потребно очувати стабилност Египта, рекавши да је та северноафричка земља „један од бастиона европске безбедности". Он је навео да се Европа суочава са озбиљним безбедносним изазовима, као и да ситуација на Блиском истоку има директан утицај на цео континент.

„Мађари зато имају велики интерес да дође до мира на Блиском истоку. Ако ова акција против тероризма постане рат између земаља, онда би на Блиском истоку дошло до апсолутно непредвидивих последица које нико од нас не би желео да види”, рекао је Сијарто.


bottom of page