top of page

Скинута тајност са докумената о финансирању изборне кампање

Извештај о финансирању политичких партија које су учествовале на парламентарним изборима 2022. године, првобитно је требало да буде поверљив до 2052. године, али је одлуком надлежних данас објављен као званични документ на сајту Мађарског парламента.



На основу информација објављених на сајту Мађарског парламента, истрагом се дошло до сазнања да је америчка невладина организација Акција за демократију (АД) пребацила значајне суме новца Покрету "Мађарска свих" (МММ) на челу са Петером Марки-Заијем.


Национална пореска и царинска управа (НАВ) која истражује буџетске преваре, док мађарски Национални истражни биро испитује да ли су у питању прање новца и проневера, наводи се на сајту.


Примарни истражни подаци потврђују да је АД у осам наврата на рачун МММ-а пребацио укупно 1.848.603.106 форинти (4.667.460 евра). МММ је потом исплатио 1,4 милијарде форинти (3,5 милиона евра) фирми Дат-адат професионал Кфт.


АД је такође пренео значајне износе на друга мађарска правна лица: Оракулум 2020 Лтд. милијарду форинти (2,5 милиона евра), Дат-адат професионал Лтд. 148 милиона форинти (око 374.000 евра) и Гемиус Хунгари Лтд. (који се бави обрадом података и истраживањем) 3,5 милиона форинти (око 8.840 ЕУР).


Тренутно се истражује како су мађарске невладине организације и компаније користиле средства добијена из иностранства. Како је обећано, информације о овом случају ће се убудуће редовно достављати Комитету за националну безбедност.

bottom of page