top of page

Словенија уводи граничну контролу за путнике из Мађарске и Хрватске

Министар унутрашњих послова Словеније Боштјан Поклукар потврдио је да ће та земља суспендовати Шенгенски споразум и увести контроле на граници са Хрватском и Мађарском. О томе је, како је рекао, данас обавестио министре унутрашњих послова ове две државе



Према његовим речима, МУП Словеније је већ припремио званично обавештење у складу са Шенгенским споразумом које ће влада сутра одобрити, а потом послати Европској комисији.


Поклукар је објаснио да је разлог за увођење ове привремене мере исти као и у Италији - пораст опасности од тероризма у Европи. „Видимо шта се догодило у Француској и Белгији. Словенија није изузетак“, упозорио је словеначки министар унутрашњих послова и додао да његова земља жели превентивно да успостави додатне провере на балканској избегличкој рути.


Поклукар није желео да открије када ће полицајци почети контроле на граници јер, како је указао, о увођењу ове мере тек би требало да разговарају влада Словеније и Европска комисија.


„Верујем да тиме повећавамо безбедност Словеније која нам је на првом месту. Ситуација на Блиском истоку је компликована и ми морамо учинити све што је у нашој надлежности за безбедност Словеније“, истакао је министар унутрашњих послова Словеније.

bottom of page