top of page

Спорења у БиХ око изложбе о Сребреници

Намера Бисере Турковић да у седишту УН у Њујорку организује изложбу о Сребреници поново је изазвала негодовање у Републици Српској, где наводе да за идеју министарке спољних послова нема сагласности Председништва БиХ и оцењују да је реч о још једној злоупотреби дипломатије мимо Уставом дефинисаних процедура.


Бура због планова шефице дипломатије долази немало након што је амбасадор БиХ у УН Свен Алкалај изазвао љутњу у Бањалуци и Београду, обративши се у УН-у, иако говор у којем је износио стереотипне квалификације на рачун Срба, није био део консензуса у БиХ, што је у РС описано као „својатање земље од стране Бошњака”.


Као одговор на неусаглашене иступе у дипломатији, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик недавно је обавестио српске амбасадоре у свету да нису дужни да уважавају захтеве из МСП БиХ. Самостални иступи у свету нису ретки за дипломатску службу БиХ, а у Српској истичу да је таква пракса својствена само најбројнијем, бошњачком народу, чији се представници, како наводе у Бањалуци, не обазиру на оптужбе Срба и Хрвата да се о деловању БиХ у свету мора договарати унутар земље.


Како су објавили бањалучки медији, Турковићева је без неопходне сагласности Председништва БиХ упутила писмо генералном секретару УН Антонију Гутересу у којем од њега тражи да омогући одржавање изложбе у седишту УН у Њујорку посвећене, како је навела у писму, „геноциду у Сребреници”. Председница РС Жељка Цвијановић изјавила је да није сагласна са „солирањем”, да у међународном представљању народа у БиХ доминира било ко на рачун неког другог и оценила да је „сиромашна бошњачка политика када је реч о представљању унутар БиХ и вани”.


Председница РС каже да се бошњачка политика грчевито бори за позиције које су запосели у прошлости, када су у свету наметнули своју верзију догађаја на овим просторима, што је, каже Цвијановићева, прича која се почела мењати. Наводи да представници Бошњака не уважавају да у БиХ живе три народа, међу којима не постоје сагласности о бројним питањима.


Председавајући Савета министара Зоран Тегелтија изјавио је да је иницијатива Бисере Турковић једна у низу непотребних иницијатива, иза које не стоје институције БиХ, него само један министар и део министарства.


„Домаћин коме је та иницијатива упућена морао би да има у виду да то није иницијатива једне институције него појединца”, напоменуо је Тегелтија.


Радован Ковачевић, саветник Милорада Додика за унутрашњу политику, каже како „Српска сигурно неће остати у БиХ у којој неће бити поштована” и додаје да људи из структуре Изетбеговићевог СДА не могу да прихвате дејтонску БиХ и да показују „апсолутно непоштовање институција БиХ”. Рекао је да ће РС имати јасну реакцију на овакве поступке представника бошњачког народа у заједничким институцијама у БиХ, те да Српска „већ има одређену реакцију према генералном секретару УН и чланицама Савета безбедности”.

bottom of page