top of page

Срби остају без имовине у Федерацији БиХ

Пре неколико година започета „хармонизација катастара и земљишних књига” у Федерацији БиХ, удар је на имовину Срба у том ентитету. Сам начин на који се врши „прекрајање” земљишних књига већ се показао као озбиљна претња да би у том процесу многи Срби могли изгубити имовину наслеђену од својих предака.



Проблем је у томе што се власници имовине, од којих многи живе ван граница БиХ, о спровођењу поступка обавештавају путем јавног огласа, а не лично због чега изостаје њихова благовремена реакција. Управо у тој нетранспарентности крије се разлог за забринутост, јер ће без дилеме из земљишних књига бити као власници елиминисани сви они Срби који се не одазову у прописаном року и не пријаве своју имовину.


На то ових дана упозоравају и из Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ (ФБиХ) и позивају, не само грађане већ и правна лица која имају непокретности на територији ФБиХ да се што пре јаве у тамошње надлежне катастре и судове и да пријаве своју имовину.


„Они их, сигурно, неће позвати лично. Они ће их једноставно избрисати ако се не појаве у задатом року и не пријаве своју имовину. А онда ће неко за 10 или 15 година оспоравати да Срби нису ни живели на одређеним просторима данашње ФБиХ јер нема службених података о њиховој имовини“, каже председник одбора Ђорђе Радановић.


Он подсећа на тренутно актуелно ажурирање података о некретнинама у федералним локалним заједницама Томиславград, Градачац, Сребреник, Лукавац и Оџак и позива многобројне Србе који су некада живели на тим просторима да се одазову на позив Федералне управе за гeодетске и имовинско-правне послове и да доставе потребну документацију о поседовању имовине, како им она не би била одузета.


Напомиње да Србима који су расути широм света стоји на располагању и шест канцеларија за правну помоћ у Републици Српској којима се могу обратити у свако доба и добити стручну помоћ и све неопходне информације. О важности постојања тих канцеларија говори и податак да је до краја маја правну помоћ у вези са имовинским правима у ФБиХ затражило око 8.000 Срба.


„Важно нам је да се сачува српска имовина, да се сачувају трагови православља и на оним подручјима у ФБиХ где су Срби били мањина”, каже Радановић.


Према попису из 1991. године, више од 32 одсто данашње Федерације БиХ билo је већински српска територија. До последњих ратних дешавања у БиХ, на садашњем простору тог ентитета живелa је 541.000 Срба. Тренутно их има мање од 50.000.

bottom of page