top of page

Стопиран дијалог нуклеарних сила

Нуклеарно разоружање се мора наставити и дијалог између суперсила мора бити настављен, рекао је шеф мађарске дипломатије на отварању конференције за ревизију Споразума о неширењу нуклеарног оружја (НПТ) у Њујорку.



Петер Сијарто је на Фејсбуку навео да је НПТ ступио на снагу 1970. године, са циљем да се обузда даље ширење нуклеарног оружја, а потписници споразума су Сједињене Државе, Велика Британија и Русија. Према споразуму, стране су се обавезале да ће наставити разговоре о нуклеарном разоружању и уздржати се од стављања нуклеарног оружја на располагање другим земљама, истакао је он.


Истовремено, дијалог међу нуклеарним силама је практично стао због рата у Украјини, „који би могао постати велики проблем у тренутној ситуацији“: „Дуго смо веровали и надали се да се употреба оружја за масовно уништење никада више неће појавити у међународној политици, али рат у Украјини је ту наду ставио у сасвим другачије светло“, рекао је Сијарто.


Да би се разговори о нуклеарном разоружању наставили, мора се наставити дијалог међу суперсилама, барем о стратешким безбедносним питањима, поручио је он.


„Ми који живимо у непосредној близини рата очекујемо да велике и јаке земље не доносе геополитичке одлуке на нашу штету. Желимо мир што је пре могуће и хитан прекид ватре и мировне преговоре. Док се мир не врати, ситуација ће свакодневно ескалирати, а опасност од употребе све разорнијег оружја ће расти, уз последице које могу бити несагледиве", рекао је он.


Уједно је позвао на снажнији закључак завршне декларације Треће ревизијске конференције НПТ-а у Женеви, у којој се наводи да се „нуклеарни рат не може добити и да се никада не сме водити“.

bottom of page