top of page

Тороцкаи тражи увођење специјалне пограничне жандармерије

Ласло Тороцкаи, лидер опозиционе странке Ми Хазанк (Наша домовина), позвао је владу да пошаље војску да „заузда банде за кријумчарење људи на граници Мађарске и Србије“ и да ангажује посебну пограничну жандармерију.



Он је ово рекао на демонстрацијама одржаним у Ашотхалому, чији је градоначелник био и где су присталице његове странке блокирале једну траку на путу према граничном прелазу са Србијом. Тороцкаи је рекао да треба одмах позвати војску да предузме акцију против наоружаних банди.


Он сматра да би таква наредба могла да буде издата, јер су у Мађарској и даље на снази ванредне мере, уведене управо због овакве ситуације у пограничном појасу и рата у Украјини. Тороцкаи захтева „праву граничну заштиту“ и додаје да на границу треба послати "посвећене војне граничаре, способни да заштите граничну ограду“, посебно у области Ашотхалом - Морахалом - Реске, „главној рути миграције“.


Вођа Наше домовине је такође рекао да би влада требало да пооштри правила и да третира као криминалце оне који оштете ограду и пређу у Мађарску, а не да их прати назад до границе, дозвољавајући им да покушају илегални прелазак поново, у року од неколико сати.


Илегалне мигранте на јужној граници Мађарске треба зауставити тако што ће се граничарима дати овлашћење да пуцају, рекао је недавно заменик лидера Наше домовине Давид Доч. „Мађарска је суверена земља са правом да штити своје границе. Ако Фронтекс, гранична патролна агенција ЕУ, не може да се носи са проблемом, онда би државе чланице то требале да ураде“, додао је Доч.


"Чини се да европска миграциона политика, како је рекао, пропада, јер су исламисти недавно онемогућили наставу у школама у Немачкој и Француској. Учитељ је избоден у Немачкој, а двоје шведских туриста убијено је у Белгији", истакао је он.


Доч је рекао да је миграциони притисак на Европу, који интензивно траје од 2015. године, сада на врхунцу, наводећи да је у неке квартове европских градова „домаћи грађани не могу ни да уђу“. По њему, реторика руководства ЕУ о "редефинисању миграционе политике" је изгубила сваки кредибилитет, као и мађарска опозиција, која је гласала за квоте за пресељење, додао је он.

bottom of page