top of page

Тужон: Међународно право усклађују са идеологијама

Нико неће смети да користи наводне правне изговоре како би подривао вредности мађарског друштва или да лишава права Мађаре правним и финансијским уценама, рекао је у интервјуу порталу szon.hu министар правде Бенце Тужон.



Одговарајући на питање о утицају усклађивања администрације са спровођењем закона, он је рекао да је зато основао "три комитета, од којих сваки испитује актуелну судску праксу, односно пресуде донете у области грађанског, кривичног и управног права.” Министар је рекао да ће резултати ових испитивања бити уврштени у предлоге које ће подносити за уједначавање правне праксе и да ће се користити у законодавном раду.


То ће, како истиче, олакшати посао судовима, али и обичним људима, тако да им не мора нужно бити потребан правни стручњак за тумачење фундаменталних случајева и закона који за њих важи.


„Не треба да реагујемо пребрзо на промене у свету, јер постоји могућност за грешку“, рекао је Бенце Тужон, додајући да је циљ стварање правила која пружају чврсту референтну тачку и смернице. Важно је и да се правила добро тумаче и да се могу применити на дужи рок, објаснио је. Али, такође је додао да постоје ситуације које захтевају хитан одговор са правног аспекта, као што су руско-украјински рат или пандемија. „На изазове живота треба одговорити, али са циљем јачања стабилног правног окружења на дужи рок“, закључио је он.


Упитан да ли илегални прелазак границе може бити основно људско право у контексту заштите живота, он је рекао да постоје међународна правила која јасно описују коме се може дати статус избеглице. „Онима који су прогањани и морају да побегну из земље порекла мора се помоћи. Међутим, оно што видимо у Европи и глобално је покушај да се правила ускладе са идеологијама. Они одбацују оригиналне дефиниције појмова као што је „избеглица“, чиме се обезвређује и уништава концепт помоћи", истакао је Бенце Тужон.


Он је напоменуо да је усвојени систем правила заснован на "хришћанском систему вредности и помоћи прогоњенима, а то је основа државног законодавства свуда у развијеном свету". Додаје, међутим, да неки левичарски идеолози изврћу значење појмова, па намећу и избеглички статус илегалним економским мигрантима, иако та два немају везе једно са другим.


„Морамо да видимо основне намере и интересе који би могли да поцепају свет који смо некада познавали, у коме смо живели мирно. То је веома опасан процес и они све агресивније покушавају да усвоје наведени принцип у што више земаља. Томе се мора стати на крај. Законодавство се мора вратити здравом разуму, а појмове треба тумачити изворно", каже Тужон.


bottom of page