top of page

У недељу и у Мађарској почиње вакцинација

Вакцинисање становништва против вируса корона у Мађарској ће почети у недељу, а почетка количина је 5.500 доза вакцине, набављене посредством Европске уније.


Вест о почетку вакцинације саопштио је шеф кабинета премијера Воктора Орбана, Гергељ Гуљаш, додавши да истога дана вакцинација почиње и у осталим земљама Европске уније.


Гуљаш је рекао да ће до Мађарске у првој испоруци стићи 5.500 доза вакцина из Европске уније (ЕУ), али да ће се тај број повећати наредних дана.


Министар је истакао да ће од 27. децембра први на листи за вакцинацију бити здравствени радници, а приоритет ће имати они на одељењима за интензивну негу, као и пацијенти који се тамо налазе.


Истичући да је Мађарска имала разговоре са Kином и Русијом, као и са ЕУ, у вези са вакцином, Гуљаш је рекао да је "њихов циљ да произведу ефикасну и поуздану вакцину". Влада је, према његовим речима, до сада наручила 17,5 милиона доза вакцине.


Примећујући да вирус наставља да се шири Европом и да су пооштрене неке мере, Гуљаш је изјавио да се до сада 300 хиљада људи пријавило за вакцинацију.


Према подацима Министарства здравља, у протекла 24 сата регистровано је 1.238 нових случајева, а укупно 306.368. Данас је забележено још 180 смртних случајева од последица короне, што повећава број преминулих на 8.462.

bottom of page