top of page

Украјина враћа језичка права Мађарима?

Украјински премијер Денис Шмихал предложио је нацрт новог Закона о јавном образовању који би побољшао положај мањина у Украјини, уочи предстојећег самита те земље и Европске уније на коме ће се одлучивати о даљој помоћи Кијеву.



Нови нацрт би, како ситиче Шмихал, омогућио већа права у области образовања и ставио тачку на ограничену употребу матерњег језика међу мањинама. Претходни нацрт закона је ограничио употребу матерњег језика и постепено повећао проценат часова украјинског, који се предаје у мањинским школама, пише Телекс. То је значило да се само у прва четири разреда у школи може говорити матерњим језиком дате мањине. Након тога, сваке четири године, број украјинских часова требало је да се повећа за 20%, како би до завршетка школовања мањински ђаи могли да уче на украјинском језику током 60% времена проведеног у школи. Стари закон је углавном био усмерен против употребе руског, али је у том процесу у великој мери нанео штету и другим мањинама.


Овакве мере украјинских законодаваца биле су разлог мађарског вета против Украјине у Бриселу, о чему смо раније писали. Украјина је прошле године добила статус кандидата за чланство у ЕУ, на предлог Европске комисије, али је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто потом изјавио да „Мађарска неће моћи да подржи трансатлантску и европску интеграцију Украјине све док су мађарске школе у Закарпатју у опасности“.

bottom of page