top of page

ФЕЉТОН: Седам векова од смрти српског краља Милутина (14)

Када ју је отац удао за Милутина 1299. године да би склопио мир са краљевином Србијом, Симонида је имала свега пет година, док је њен супруг имао око четрдесет пет (узима се да је рођен око 1253. године).


Краљица Симонида

Без обзира на јасну чињеницу да је у питању брак из користи за обојицу владара, Милутин је своју будућу краљицу дочекао, не као супруг жену или владар потчињену, већ као слуга господара, клечећи пред њом на ничијој земљи, о чему сведочи опис тог сусрета који је оставио Византинац Георгије Пахимер и у коме се, између осталог, каже: "Отпослати су, дакле, са обе стране таоци и на средини реке Вардара размењени, а пошто је Србин предао Котаницу и Тертерову кћер, а за узврат примио царево дете, отпослато са највећом раскоши и пратњом. И пошто је охридски архиепископ Макарије одслужио уобичајене службе, примила је кћер уобичајене части, а сам краљ је примио цареву кћер више него као супругу. Јер, дочекао ју је благонаклоно, не на коњу као што је обичај дочекивати, него сјахавши кад је прилазила, то јест, као пред господарицом, а не пред супругом."


Сама Симонида је била неплодна, тако да је њен брак са Милутином био осуђен да се заврши без потомства, што је постало јасно када је она сазрела (у средњовековном смислу), након 1306. године. Остаје нејасно да ли је она по природи била неплодна или је нешто довело до тога. Григора наводи да Милутин није био у стању да се контролише и да је већ око 1302. године конзумирао брак са тада осмогодишњом девојчицом. Он наводи да је том приликом повредио њену материцу и учинио је неплодном. Међутим, модерна медицинска наука сматра да би такав тип повреда био кобан не само по материцу, већ и по саму девојчицу.


Њена мајка Ирина (Јоланда) је од средине 1303. године прешла да живи у Солун и њиме је практично самостално управљала, независно од свог супруга Андроника II, незадовољна због његовог одбијања да подели државу међу својим потомцима по западњачком моделу. Њен боравак у Солуну, довео је до њеног зближавања са српским краљевским паром који је обасипала скупоценим поклонима. Она је покушала да свом зету за наследника потури једног од својих синова и Симонидине браће, али у томе није успела, махом због унутрашњих прилика у самој краљевини Србији.


Тешко је говорити о брачном животу и односу између Милутина и Симониде, пошто су подаци о томе веома оскудни. Сама Симонида је 1317. године покушала да се замонаши и на тај начин побегне од заједничког живота са њим, али јој то на крају није пошло за руком.


Те године је умрла њена мајка и она је отпутовала у Цариград на њену сахрану, после чега се задржала у престоници. На крају је Милутин послао по њу српско посланство које је Андронику II јасно ставило до знања да ће Милутин доћи по своју супругу, ако треба и оружјем. Цар ју је после тога послао назад у краљевину Србију, али је она током ноћења у Серу отишла у манастир и замонашила се. Она није то желела да уради у Цариграду, да би избегла могућност да се тај чин повеже са њеним оцем и створи неприлике Византији.


Наредног јутра се појавила пред запрепашћеним српским посланицима у монашкој одори. Незгодну ситуацију је разрешио њен брат, деспот Константин, тако што је пред свима поцепао њену монашку ризу и без обзира на њен плач, натерао да обуче световне хаљине, после чега ју је предао српским посланицима.


*

Чланак је део пројекта Гласа Пеште, који суфинансира Фонд за избегла и расељена лица и Србе у региону АП Војводине. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове Фонда, који је доделио средства.

bottom of page