top of page

Фидес инсистира на проширењу ЕУ

Посланици Фидеса у ЕП-у и комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи позвали су на наставак проширења Европске уније на Западни Балкан, које сматрају кључном мером за осигурање безбедности блока.



Чланица Европског парламента из редова Фидеса Кинга Гал, рекла је на пленарној седници Европског парламента да је стратешко проширење на Западни Балкан од виталног значаја за дугорочну енергетску безбедност и за решавање мигрантске кризе.


„Политизовано пооштравање услова за интеграцију у ЕУ шаље погрешну поруку и може утицати на земље кандидате попут Србије“, рекла је она. Уједно је поздравила споразум између Аустрије, Србије и Мађарске постигнут прошле недеље, о враћању илегалних миграната са спољних граница.


Она је критиковала предлог да се укине услов једногласности у доношењу одлука ЕУ, рекавши да би то озбиљно нарушило суверенитет мањих држава.


Члан Европског парламента редова Фидеса Андор Дели, који је и бивши члан Владе Војводине, рекао је да ЕУ не може више да одлаже интеграцију Западног Балкана. Он је истакао да су одлуке Европског парламента допринеле слабљењу утицаја ЕУ у региону.


"ЕУ неће повећати поверење и утицај тако што ће пооштрити услове за интеграцију. Механизам условљавања, који повезује финансирање ЕУ са поштовањем владавине права, заснован је на погрешној логици и не би требало да се прошири на кандидате за приступање", рекао је он.


Србији и другим земљама Западног Балкана је потребна истинска подршка и датум приступања, а не овакве одлуке ЕП-а, рекао је он. Одлуке пред овим телом ће пре ометати него помоћи проширењу ЕУ и раду ЕК, истакао је Дели.


Оливер Вархељи је проширење назвао „најефикаснијим оруђем спољне политике ЕУ и кључним фактором безбедности континента“. Јединство ЕУ и добри односи са суседима су неопходни пред руском инвазијом на Украјину, рекао је он.


"Стратегија проширења блока треба да се прилагоди ситуацији и омогући наставак приступања уколико земље кандидати испуњавају услове", поручио је Вархељи.

bottom of page