top of page

Хоће ли ЕУ "попустити" Мађарској

Члан немачке странке Зелени у Европском парламенту и критичар Орбанове владе Данијел Фројнд позвао је ЕУ да "не попушта Мађарској" и не одмрзне милијарде евра из својих фондова, намењених тој земљи. Како тврди, Орбанова влада није извршила неопходне реформе, а "мађарски премијер је претерао у својим претњама ветом на отварање преговора са Украјином".



Фројнд сматра да би, уколико му се попусти, Орбанов пример могле да следе и друге чланице ЕУ у будућности што, како је оценио, не би било добро за Унију, пише Гардијан.


Потези мађарске владе последњих година у вези са владавином права, као и забринутост ЕУ због корупције и наводне злоупотребе европских фондова у Мађарској, довели су до тога да Брисел задржи више од 27 милијарди евра намењених тој земљи.

Међутим, ЕK је сигнализирала да би могла да буде спремна да одмрзне до 10 милијарди евра, наводно због напретка постигнутог у реформама правосуђа у Мађарској.


Тај потез долази пре састанка европских лидера заказаног за 14. децембар када би требало да 27 шефова влада ЕУ разговарају о предложеном пакету помоц́и Украјини од 50 милијарди евра, променама у буџету Уније и да ли да дају зелено светло за отварање преговора о придруживању са Kијевом.


Руководство Мађарске је више пута запретило да ће блокирати одлуке о сва та три питања. У писму, у које је Гардијан имао увид, Орбан је поновио свој став председнику Европског савета Шарлу Мишелу у коме је позвао Европски савет да не одлучује о тим питањима у децембру јер би, како је навео, "очигледан недостатак консензуса неизбежно довео до неуспеха".


Према писању британског листа Мађарска теоретски мора да заврши низ реформи у областима као што су независност правосуђа, транспарентност и борба против корупције. Месецима су Брисел и Будимпешта преговарали док је Мађарска уводила законодавне промене, а ЕK сада каже да је много постигнуто у реформи мађарског правосуђа.


Један званичник ЕK рекао је новинарима прошле недеље да би могла да буде донета одлука која би довела до тога да 500 милиона евра буде исплаћно Мађарској у наредним недељама, а да 10 милијарди евра буде на располагању у наредним годинама.

У заједничкој анализи објављеној средином новембра, шест водећих мађарских организација цивилног друштва рекло је да "пакет реформе правосуђа усвојен у мају 2023. остаје суштински мањкав".


Неименовани високи мађарски званичник рекао је за Гардијан да је Мађарска испунила правосудну реформу. Он је навео да је питање Украјине за Орбана "ствар принципа" и да премијер верује да та земља "једноставно није у стању да испуни критеријуме за чланство".


Неименовани званичник ЕУ рекао је да верује да одлука о одмрзавању средстава за Мађарску неће бити донета због претњи у вези са чланством Украјине, али је истакао да Унија неће имати избора и да ће морати да да средства Будимпешти, уколико она стави вето.

bottom of page