top of page

Храна скупља за 35 % него прошле године

Цене хране у Мађарској u последњих 12 месеци показују тренд који забрињава потрошаче. Јули у том процесу представља врхунац, јер су у том месецу потрошачи храну плаћали 35 одсто више него годину дана раније.



Анализа Г7 показује забрињавајућу слику раста цена хране у Мађарској. Стопа инфлације се сваког месеца повећава за 5 одсто. Поскупљења су почела крајем 2021. године, а почетком 2022. проценат од 10 одсто је удвостручен. У априлу је скочио на 25 посто, а затим на 30 посто у јуну. Јули у том процесу представља врхунац, јер су у том месецу потрошачи храну плаћали 35 одсто више него годину дана раније.


Цене су мерене на крају сваког месеца од стране Г7, у следећа четири ланца продавница: Алди, Лидл, Пени и Теско. Аналитичари су увек бирали најјефтинију верзију сваког производа, што значи да су упоређивали основне производе уместо производа врхунског квалитета. Било је доста производа који су доживели значајан скок цена. Хлеб, лепиње, кифле и резанци двоструко су поскупели за годину дана.


Укупно су тестирана 42 производа, а само четири су била јефтинија него годину дана раније: шаргарепа, репа, јабука и лук. У случају осталих производа, цене су расле тако брзо да чак ни продавнице нису могле да прате корак. Најјефтинији полубели хлеб тренутно у просеку кошта 522 форинти (1,33 евра) килограм, док је пре годину дана био 251 форинти (0,64 евра). Цене млечних производа (путер, павлака, сир, јогурт) бележе раст од 50-60 одсто на годишњем нивоу. За месо се очекује повећање цене од 30 одсто.


Трговци кажу да, како цене расту, постаје све теже одржавати залихе производа са фиксном ценом. То уједно значи озбиљан губитак прихода за продавнице које су већ почеле да наручују мање залиха, преноси 444.HU.

bottom of page