top of page

Чврста рука новог америчког амбасадора

"Влада у Будимпешти даје разлоге за озбиљну забринутост, не само за интересе Сједињених Држава и Европе, већ и за народ Мађарске", каже нови амерички амбасадор и додаје да је у тој земљи присутно "демократско назадовање" .



Комитет америчког Сената за спољне послове саслушао је излагање будућег амбасадора САД-а у Мађарској, Дејвида Пресмана. Председник комитета, сенатор Ед Марки испитивао га је о његовим ставовима о Мађарској и о томе како види своју улогу новог амбасадора.


Пресман је своје обраћање започео оштрим нападом на руског председника Владимира Путина, тврдећи да руски лидер „изазива институције које су Америка и њени партнери устали да штите“. Затим је наставио цитирајући речи Роналда Регана о Мађарској, када је бивши председник рекао да су Мађари „упалили свећу наде и инспирације, подсећајући свет да још увек постоје храбра срца да се боре против неправде“. Пресман је говорио о мађарском устанку 1956. године против совјетске окупације и како га је сећање на ове догађаје лично инспирисало.


Нови амбасадор види „напредовање основних вредности које америчку нацију чине изузетном“ као један од својих главних циљева у Мађарској, и обећао је да ће своју страст према интересима и вредностима САД пренети у Мађарску као амбасадор.


Он каже да се Мађарска, као савезник НАТО-а и чланица ЕУ, придружила свету у осуди Путиновог рата у Украјини, али се осврнуо и на "повучености Мађарске у том процесу и очигледног утицаја Русије и Кине у Мађарској". Влада у Будимпешти, како је рекао "даје разлоге за озбиљну забринутост, не само за интересе Сједињених Држава и Европе, већ и за народ Мађарске".


"Борба против штетног утицаја Москве и Пекинга и очување и јачање нашег колективног одговора на Путинов рат, биће главни приоритет", рекао је он.


Портал Мађарска данас пише како постоје разлози за бојазан да ће нови амбасадор покушати да своју функцију претвори у заступништо за конфронтацију између суперсила: "Уместо да својим конструктивним радом на јачању билатералних односа учини привлачним америчке вредности и политичке слободе, он радије себе види у борбеној улози против наводних малигних утицаја".


Пресман се није устезао да каже шта мисли о мађарској демократији, коју види као угрожену. Истакао је људска права, слободу медија и владавину права као области за које сматра да су нарушене, тврдећи да је открио „дубоко забрињавајуће трендове“, како их он назива.


Дипломата је такође обећао да ће штитити „трансатлантске вредности“, јер по његовом мишљењу, мађарски народ у великој мери види себе као „интегрални део трансатлантске заједнице, а то заједничко уверење је нешто што имамо витални интерес да сачувамо”.


На питање сенатора Маркија, који је и сам демократа, о недавном неповољном извештају Фридом хауса о Мађарској, Пресман је изразио своју „огромну забринутост“ и употребио термин „демократско назадовање“, када је реч о Мађарској. Да би то илустровао, он је указао на наводне претње слободи медија, на подривање независности правосуђа, на поједине угрожене популације, иако није потврдио на које тачно мисли. Зато је обећао да ће "изразити забринутост мађарским политичарима" по доласку у Будимпешту и да ће се активно бавити цивилним сектором.


Пресман је затим говорио о анти-ЛГБТ, антиромској, антисемитској реторици, тврдећи да Мађарска има активну политику „која покушава да искључи становништво из демократског процеса“.

bottom of page