top of page

Шта Мађари мисле о рату у Украјини

Број Мађара који сматрају да је рат Русије у Украјини агресија, према недавно објављеном истраживању, опада. Штавише, 25 одсто Мађара мисли да се Русија само брани у Украјини.



Институт "Публикус" је утврдио да је број Мађара који о рату Русије у Украјини размишљају као о агресији, за само два месеца пао за 8 одсто, пише "Непсава". У марту је 64 одсто Мађара овај рат сматрало агресијом, али се до маја тај број смањио на 56 процената. У међувремену, број људи који мисле да се Русија само брани у Украјини порастао је са 15 на 25 процената.


"Непсава" сматра да иза овог тренда стоји "манипулација владиних медија, који у својим објашњењима вести у вези са Украјином користе аргументе руске пропаганде". Око 42 одсто присталица Фидеса сматра да је рат руска агресија. Стопа Мађара који мисле да се рат неће проширити на мађарске територије порастао је са 79 на 81 посто. Око 77 одсто њих не види да је руски нуклеарни напад реалан, а порастао је број оних који су задовољни реакцијама власти на рат у Украјини.


Занимљиво је да чак 39 одсто присталица опозиције не би подржало проширење санкција руском енергетском сектору, јер не би да плаћају више. Истраживање је показало је да 60 одсто Мађара на неки начин подржава украјинске избеглице. Донације у натури дало је 53, а новац 51 одсто Мађара.



bottom of page