top of page

Јоаким Вујић - 250. годишњица рођења (2)

Updated: Dec 19, 2022

По повратку из Братиславе у Бају 1795, Вујић одлучује да научи француски, италијански и енглески. Остварење овог плана види у Трсту, и у фебруару 1796, по најгорем зимском времену, креће пешице на пут, јер родитељи нису имали новац за нову авантуру. Успео је да стигне до Kарловца, где се зауставио да излечи ногу од дугог пешачења.


У Kарловцу га је задесило прегршт догодовштина. Учитељ код кога је одсео, Павле Мајић, наговарао га је да напусти мисао о одласку у Трст и да остане у Kарловцу као службеник у градској кући, а у случају да пристане, Сима Скелеџић, најбогатији трговац у Kарловцу му је нудио руку своје синовице Цвете, као и кућу и извесну количину готовине. Вујић је на ово привидно пристао, али под условом да га на годину дана пошаљу у Загреб, на праксу којем добром адвокату. Пошто се поново уверио у лицемерје правне вештине, враћа се у Kарловац поново са намером да оде у Трст, али на крају ипак завршава са оцем у Баји.


Потом одлази у Нови Сад, где се запошљава као писар. Одатле га шаљу у Футог, као школског надзорника, док не доспе на место учитеља у Српском Бечеју. Ту се задржао три године. Због разних интрига које су се створиле, он се у лето 1801. враћа у Бају.


У периоду од 1810-1815. Јоакима Вујића затичемо у Сентандреји као учитеља. Овде су га оженили богатом удовицом Пелагијом Манојловић и управо она је лик који је Јоаким овековечио у „Kрешталици”. Пелагија се од њега развела уз бучан скандал. Ипак, Сентандреја је била ретко место које је представљало праву оазу мира у животу Јоакима Вујића. Посветио се узгајању винове лозе и стварању нових дела. Извесно је да је Вујић из Сентандреје одлазио у Будим и Пешту и гледао позоришне представе, јер су театри у угарској престоници били на високом нивоу.


С обзиром да Јоаким Вујић није могао да угуши у себи жељу за страним језицима он у новембру креће преко Загреба и Ријеке ка својој дестинацији и стиже у Трст, 12. новембра 1801. (...)


Чланак је део пројекта суфинансираног од стране Фонда за изгбегла и расељена лица и сарадњу са Србима у региону. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове Фонда, који је доделио средства.

bottom of page