top of page

Јобик тражи плате на нивоу ЕУ просека

Опозициона конзервативна партија Јобик покренула је политичку кампању, захтевајући „нормалне плате у Мађарској“, саопштили су високи званичници странке на конференцији за новинаре.



Лидер посланичке групе Јобика Ђерђ Ласло Лукач, рекао је да је циљ да се на дневном реду свих форума покрене и одржи питање неопходности повећања плата у Мађарској.„Владе су у протекле три деценије напустиле мађарске раднике и дозволиле да се квалификовани људи запошљавају са ниским платама и користили низак ниво зарада да привуку стране инвеститоре у земљу“, рекао је он.


У протеклих 30 година, јаз у платама између Мађарске и европског просека се континуирано продубљивао, рекао је Лукач, додајући да „неколико земаља које су почеле са истог нивоа као и Мађарска, сада имају много веће просечне плате“.


Данијел Карпат, потпредседник Јобика и члан парламента, рекао је да његова странка одбацује „институционализовану превару“ у протекле три деценије, која је од Мађара тражила да прихвате привремену штедњу, уз обећање бољег живота у будућности. Уместо тога, Јобик промовише програм подршке активним грађанима Мађарске, који желе да напредују кроз своје таленте.


Он је додао да њихов концепт неће повећати оптерећење за мађарска микро, мала и средња предузећа, већ ће се позабавити тренутно расположивим буџетским новцем – углавном од пореских прихода, који су нагло порасли због инфлације – и фондом за плате, који је створен од фондова ЕУ. Поред тога, напоменуо је, они би желели да поново преговарају са владом о стратешким споразумима са мултинационалним компанијама „како би се плате у Мађарској баррем донекле приближиле просеку ЕУ“.


bottom of page