top of page

Ћирило и Методије - 1160 година после (1)

Бурна времена у којима су живела и стварала солунска браћа могу се најједноставније описати кроз стално одмеравање моћи великих сила политичке сцене на западу и на истоку, као и на деловање мањих држава, које балансирају између великих сила тражећи своје место на геополитичкој мапи.


С обзиром на широк дијапазон аспеката у доменима културе, политике и историје на које је знатног трага оставила мисија Ћирила и Методија, није лако сагледати целовиту слику њене важности која не губи на тежини ни данас.


Нимало није једноставно са позиције у 21. веку као времену брзих и разноликих могућности комуникације и широког спектра медија до краја докучити колику тежину за даље токове европске историје има подухват двојице солунске браће и колики утицај они врше не само у времену када су деловали, већ и кроз тековине свог деловања на аспекте данашњег европског друштва.

 

Црква је имала велику улогу у укупном политичком, културном и свакодневном животу средњовековних Европљана. Иако још увек јединствена (велика шизма тј. раздвајање православне и католичке цркве ће уследити тек у 11. веку), црква ипак има два главна седишта Рим и Цариград, од којих свако има интерес ка доказивању што већег сопственог утицаја и значаја. То је, такође време када се у поједине делове европског континента тек имплементира хришћанство, док ће неки делови сачекати још који век чувајући паганске традиције.

 

Да би могли бар донекле да схватимо значај моравскопанонске мисије у историјском тренутку када се она одиграла, неопходно је да разумемо опште прилике тог времена. Важно је код оваквих питања имати на уму да осим значаја за политичку историју, постоји не мање важан значај за широке народне масе и огроман утицај на њихов свакодневни живот и виђење себе и света око себе.


Чланак је део пројекта суфинансираног од стране Фонда за изгбегла и расељена лица и сарадњу са Србима у региону. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту не изражавају нужно ставове Фонда, који је доделио средства.

bottom of page